Opublikowano:

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

  • żółta soczewica 1  1/2 szklanki
  • marchew 3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • natka 1 garść 
  • czosnek ,pieprz kolorowy ,sól,1 kostka bulionu ,kurkuma, gałka muszkatołowa
  • ziemniaki 3 szt
  • gęsta śmietana 4 łyżki

Rozpuszczamy bulion w 1,5 litra wody ,wrzucamy w całości obrane i umyte warzywa, gotujemy.Ugotowane wyciągamy z wody i miksujemy z łyżką masła na gęsty przecier -odstawiamy.Do bulionu dolewamy 1 szklankę wody trochę soli i gdy wrze ,wsypujemy umytą soczewicę .Gotujemy około 40 minut i miksujemy ,dodajemy gęsty przecier warzywny i mieszamy.Zupa powinna mieć konsystencję przetartej zupy krem, gdy jest za gęsta dolewamy przegotowaną wodę.Na koniec doprawiamy czosnkiem, pieprzem, gałką ,kurkumą i świeżą natka lub szczypiorem a podajemy dojedzenia ze śmietaną .

Smacznego