Opublikowano:

Zdrowa zupka z dyni

dynia-2-6f826d4ebf5165fa0a84215f

 

 

 

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały.Działa odkwaszająco na organizm jest niskokaloryczna  wzmacnia układ odpornościowy i co ważne nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości .Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną -im bardziej pomarańczowy miąższ ,tym więcej zawiera witamin B1,PP i karotenu.Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki z dyni ,które możemy spożywać przez cały rok.Zawierają dużo magnezu,fosforu,manganu i cynku.Nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli które zapobiegają miażdżycy .Olej z pestek dyni należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych.Sierpień i wrzesień to miesiące ,kiedy możemy objadać się tym co natura nam serwuje.Dziś propozycja zupy z dyni z prażonymi pestkami .

 

pestki-i-nasiona

 zupa z dyni z prażonymi pestkami

1.mała dynia około 700 gr

2.bulion z kostki warzywnej Bio 2 szt

3.eko oliwa z oliwek extra virgin 3 łyżki

4.sos pomidorowy bio  1 szklanka

5.przyprawy:ząbek czosnku ,pieprz ziołowy,papryka słodka,odrobina kminu

6.ziarna do prażenia:dynia

 

 

przygotowanie

Dynię kroimy na duże kostki ,układamy na blaszkę (wyścieloną papierem do pieczenia) ,nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 20 minut.W garnku przygotowujemy bulion około 500 ml wody ,dodajemy sos pomidorowy bio,przyprawy i upieczoną dynię .Wszystko miksujemy ,próbujemy i w zależności od smaku doprawiamy pieprzem,czosnkiem.Na koniec do lekko przestudzonej zupy dodajemy oliwę z oliwek i pestki dyni ,jeśli mamy świeżą gałązkę rozmarynu to również.Zostawiamy na chwilkę pod przykryciem w celu uwolnienia aromatów i podajemy z kromką ciemnego pieczywa.

Życzę smacznego

 

Oliwę z oliwek extra virgin,sos pomidorowy bio,przyprawy i pestki dyni kupisz w naszym sklepie internetowym.Zapraszamy

 

 

 

Opublikowano:

Quinoa-komosa ryżowa z warzywami

kasza--quinoa-z-fasola-i-suszonymi-

 

Quinoa jest żródłem pełnowartościowego białka,zdrowych kwasów tłuszczowych

wielu witamin i składników mineralnych.Zawiera także saponiny,dzięki którym

może wykazywać działanie przeciwalergiczne ,przeciwzapalne,przeciwgrzybiczne,

przeciwwirusowe i immunostymulujące.Ponadto quinoa zawiera wysoką ilość

flawonoidów czyli wykazuje właściwości  antyoksydacyjne. Quinoa ma delikatny

i lekko słodkawy smak ,w związku z tym nadaje się do przyrządzania dań na słodko

lub słono.Dzisiejsza propozycja dania to quinoa z warzywami.Sierpień to miesiąc

bogaty w warzywa :papryki,świeże cukinie,bakłażany,kolby kukurydzy ,wszystkie

kolory i odmiany cebul .To właśnie teraz zaczyna się prawdziwe szaleństwo

gotowania i smakowania.Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu ,bardzo

zdrowe i syte.

 

składniki

1.quinoa 1 szklanka (biała lub kolorowa)

2.papryka czerwona 2 szt

3. papryka żółta 1 szt

4.cukinia 2 szt małe

5.cebula 3 szt (biała,czerwona)

6.przyprawy sól,pieprz ziołowy,kurkuma,słodka papryka,odrobina gałki muszkatołowej

7.zielona natka pietruszki i kolendra

8.olej kokosowy do smażenia

 

przygotowanie

Komosę ryżową(quinoa) przepłukać wrzątkiem,zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem  na małym ogniu około 20 min.Warzywa kroimy na średnią kostkę i wsypujemy do rozgrzanej patelni z łyżką oleju kokosowego.Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką , dodając szczyptę przypraw i po 1o minutach odstawiamy.Do większego garnka wsypujemy ugotowaną komosę ryżową,warzywa i świeżą kolendrę,natkę pietruszki ,szczyptę pieprzu ziołowego i odrobinę gałki mieszamy delikatnie.Przez kolejne 10 minut ,na małym ogniu podduszamy wszystkie składniki aby przeszły aromatem(w razie przywierania należy dodać 1/3 szklanki przegotowanej wody )

Życzę smacznego

Aromatyczne przyprawy ,komosę ryżową ,olej kokosowy kupisz w naszym sklepie internetowym Zapraszamy

 

 

Opublikowano:

Placuszki kokosowe

IMG_2445

 

       Smakowite placuszki kokosowe z ekologiczną konfiturą z borówki,

  idealne na śniadanie lub deser po obiedzie.Placuszki na mące kokosowej to świetna alternatywa

                                                    dla bardziej kalorycznych odpowiedników i bardzo smakowita , pachnąca kokosem.Idealne dla 

                                                     osób na diecie bezglutenowej i całej rodzinny.

składniki

1.jajka 2 szt

2.mleko kokosowe 150 ml

3.soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

4.mąka kokosowa 4 łyżki

5.szczypta soli

6.banan 1 szt dojrzały

7.olej kokosowy do smażenia

8.ekologiczna konfitura z borówki

9.sok z cytryny

 

przygotowanie 

Jaja miksujemy z bananem na puszystą masę ,wlewamy mleko i powoli dodajemy mąkę wymieszaną z solą,soda oczyszczoną.Na rozgrzaną patelnię dodajemy kilka kropel oleju kokosowego do smażenia ,nakładamy ciasto dużą łyżką na patelnie formując okrągły kształt ,zmniejszamy temperaturę i smażymy 2 minuty z każdej strony obracając bardzo ostrożnie.Dobrym wyborem będzie patelnia do naleśników a do przewracania cienka metalowa szpatułka.Tak usmażone placuszki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z ekologiczną konfiturą z borówki.Aby konfitura uzyskała konsystencję sosu i kwaskowaty smak warto dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny.Życzę smacznego.

 

Potrzebne produkty kupisz w naszym sklepie internetowym .